
Kål
Hodekål/hvitkål består av et hode dannet av tettpakkede blader, og den kan veie opp til flere kilo, men vanligst er hoder på 1-2 kilo men industrielt opptil 10-12 kilo! Hvitkål er kalorifattig og inneholder noe A- og en god del C-vitaminer. Ca 100 gram hvitkål dekker dagsbehovet for C-vitamin. Hodekål høstes i perioden september-oktober og er en forholdsvis hardfør grønnsak.
Hodekålen er en viktig tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet, og tradisjonell surkål er for de fleste fast tilbehør til skinkestek, koteletter, medisterkaker, kjøttkaker og ribbe. Surkål er en gammel europeisk mattradisjon som går helt tilbake til 1700-tallet, og retten er spesielt vanlig i Nord-Europa. Man begynte å dyrke hodekål/hvitkål i Norge mot slutten av 1600-tallet, og i dag er den en av våre viktigste grønnsaker som dyrkes over hele landet. Konsistensen er sprø og saftig!
Rødkål er en variant av hvitkål, som er blant de eldste grønnsakene vi kjenner, og kom til Norge i vikingtiden. Rødkål er i slekt med andre kåltyper som savoikål, rosenkål, blomkål og brokkoli samt sennep og karse. Som de fleste kålsorter er rødkål en stor knopp som består av tettpakkede blader.
Rødkål har stort sett samme egenskaper som hvitkål, det er fargen som skiller dem. Bladene er rødlilla og bladnervene og stilken er hvit. Fargen kommer fra et stoff som heter antocyanin. Dette stoffet finnes også i andre kålarter, men i mindre grad. Smaken er karakteristisk og mild. Rødkål brukes på samme måte som hvitkål.
Bestnr. | Vekt pr. enhet | Ant. i ifco |
302000 | 2,000 kg | 8 |
TILBEREDNING – SERVERINGSTIPS
Legg posen i vannbad og la trekke under lokk i ca. 10 min. Best resultat oppnås ved å ha innholdet over i en kjele og varmes opp under omrøring.
Surkål er tradisjonstilbehør til juleribben, men passer også utmerket til pølser, medisterkaker og svinekjøtt.
BESKRIVELSE
Strimlet hodekål 85%, tilsatt vann, sukker, eddik, salt og karve.
Pakket i plast og leveres i ifco.
NÆRINGSINNHOLD (PR 100 G)
Energi 178 kJ – 42 kcal
Fett 0,3 g
-hvorav mettet fett 0,0 g
Karbohydrat 9,4 g
-hvorav sukkerarter 9,4 g
Kostfiber 2,0 g
Protein 0,6 g
Salt 1,3 g
ALLERGENER
Ingen
HOLDBARHET
60 dager
OPPBEVARING
Kjølig 2-6 grader
Bestnr. | Vekt pr. enhet | Ant. i ifco |
302100 | 2,000 kg | 8 |
TILBEREDNING – SERVERINGSTIPS
Legg posen i vannbad og la trekke under lokk i ca. 10 min. Best resultat oppnås ved å ha innholdet over i en kjele og varmes opp under omrøring.
Rødkål er tradisjonstilbehør til juleribben, men passer også utmerket til pølser, medisterkaker og svinekjøtt.
BESKRIVELSE
Strimlet rødkål 85%, tilsatt vann, sukker, eddik og salt.
Pakket i plast og leveres i ifco.
NÆRINGSINNHOLD (PR 100 G)
Energi 237 kJ – 56 kcal
Fett 0,3 g
-hvorav mettet fett 0,0 g
Karbohydrat 11,4 g
-hvorav sukkerarter 11,4 g
Kostfiber 2,1 g
Protein 0,9 g
Salt 1,2 g
ALLERGENER
Ingen
HOLDBARHET
60 dager
OPPBEVARING
Kjølig 2-6 grader